Tento web používá cookies k analýze návštěvnosti a personalizaci reklam. Pokud stránky dál používáte, dáváte najevo, že s tím souhlasíte. Pro více informací navštivte naše Zásady ochrany osobních údajů.

Jak sušit česnek?

Česnek je lahodná a zdravá přísada, kterou můžete mít po ruce, a svůj vlastní česnek si můžete sušit doma zavěšením hlav na teplé a suché místo, jako je kůlna nebo suterén, na několik týdnů. Začněte ovinutím provázku kolem stonků česneku a pevným uzlem. Poté svazek zavěste na sucho, což by mělo trvat 10 až 14 dní. Nezapomeňte nechat česnek uvnitř i venku na slunci, aby se nezkazil. Budete vědět, že česnek se suší, když jsou hřebíčky tvrdé a cibule se odlupují a jsou křehké. Jakmile je česnek vysušen, můžete jej skladovat při pokojové teplotě po dobu 4 až 6 měsíců. Pokud se chcete dozvědět, jak sušit česnek v sušičce, čtěte dále!

Chcete-li cibule česneku vysušit
Chcete-li cibule česneku vysušit, uložte je na teplé a suché místo po dobu 10-14 dnů.

Česnek je lahodná, zdravá a všestranná přísada. Pěstování a sklizeň vlastního česneku je obohacující způsob, jak zajistit stálý přísun zeleniny. Pokud však česnek po sklizni není řádně vysušený, stroužky budou hořké a nevydrží dlouho před hnilobou. Chcete-li cibule česneku vysušit, uložte je na teplé a suché místo po dobu 10-14 dnů. Aby byl česnek rychlejší, po sklizni ho oloupejte a nakrájejte na plátky. Nakrájený česnek zahřejte v sušičce po dobu 6-8 hodin, aby se odstranila vlhkost. Poté, co česnek uschne, můžete jej opletet, uložit na pult nebo zabalit do vzduchotěsné nádoby na skladování potravin.

Metoda 1 ze 3: sušení cibulovin česneku

  1. 1
    Sklizte česnek po 6-8 měsících, kdy spodní listy vyschnou. Poté, co vám česnek vyroste po dobu 5-6 měsíců, začněte rostliny každý týden kontrolovat. Podívejte se, zda listy poblíž spodní části rostliny začaly hnědnout a vadnout. Jakmile jsou tyto listy zvadlé, odstraňte špínu kolem stroužků česneku. Pokud je cibule velká a hřebíček je zcela vytvarovaný, použijte stěrku k vykopání základny rostliny. Jakmile je půda uvolněná, fyzicky vytáhněte rostlinu ze země a sklízejte česnek.
    • Pokud česnek nepřijde snadno, vyhoďte hladítkem 3–15 centimetrů (7,6-15,2 cm) pod cibulku. Tím se roztrhne kořenový systém a česnek se snáze vytáhne. Je obvykle docela snadné vytáhnout česnek.
    • Tato metoda platí pro všechny druhy česneku, i když některé druhy vyschnou o něco rychleji než jiné. Typicky, čím větší je žárovka, tím více času bude trvat, než zaschne.
  2. 2
    Srazte nečistoty z každé žárovky rukama. Vezměte stonky česneku a položte je na stůl tak, aby cibule směřovaly dolů. Vezměte svou první žárovku a ručně odřízněte všechny velké shluky půdy nebo nečistot. Tento postup opakujte pro každou česnekovou cibuli, kterou jste sklidili.
    • Pokud máte cibuloviny s chybějícími nebo odkrytými stroužky, odložte je pro okamžité použití. Tyto hřebíčky již pravděpodobně v zemi vyschly. Pokud ještě nejsou suché, brzy přirozeně vyschnou ve vaší kuchyni.
    • Neumývejte česnek. Před použitím jej oloupete a musíte vlhkost odstranit, nikoli ji přidat.
  3. 3
    Odstřihněte kořeny nůžkami nebo nůžkami. Držte svou první česnekovou rostlinu za stonek poblíž cibule. Odřízněte kořeny ve spodní části každé cibulky nůžkami nebo nůžkami. Na stonku ponechejte co nejvíce listů. Pokračujte v tomto procesu, dokud neodříznete kořeny každé cibuloviny česneku.
    • Nebojte se odstranit každý kořen. Pokud většinu z nich odstraníte, váš česnek dopadne dobře.
    • Pokud vaše stonky již nejsou zelené, klidně je před tím proveďte, pokud chcete. Každá žárovka bude i nadále získávat živiny ze stonku, jak schne, ale pokud jsou stonky již hnědé a zvadlé, neexistuje žádný skutečný přínos.
    Aby byl váš česnek vysušen
    Vyberte suché a suché místo, aby byl váš česnek vysušen.
  4. 4
    Vyberte suché a suché místo, aby byl váš česnek vysušen. Vyberte místo ve svém domě nebo v jeho blízkosti, které nebude vystaveno přímému slunečnímu záření a má stálou teplotu 75-27°C (24-27°C), aby česnek důkladně a rychle vyschl. Suterény, kůlny a kotelny jsou vynikající možností, pokud je teplota v místnosti stabilní a nejsou tam žádná velká okna.
    • Pokud potřebujete, můžete česnek sušit na chladnějším místě, ale úplné vysušení bude trvat o něco déle.
    • Pokud teplota v místnosti přesáhne 32°C, může česnek začít hnít nebo vyrážet nové stonky.
    • Pokud je to možné, zvolte oblast s dobrým větráním. Je však důležitější, aby česnek zůstal teplý a mimo sluneční záření.
  5. 5
    Zavěste cibuloviny nebo je nechte na stole. Nezáleží na tom, jestli česnek sušíte svisle nebo vodorovně. Pokud sušíte česnek na stole, položte každou česnekovou rostlinu naplocho tak, aby cibule vyčnívala přes okraj stolu. Můžete také ovinout motouz kolem skupiny 3–5 rostlin a zavěsit je na háček nebo klec rostlin, abyste je uložili svisle.

    Tip: Pokud máte česnek s tvrdým krkem nebo jsou stonky opravdu tuhé, zabalte stonky do teplého vlhkého ručníku, který je před uložením česneku změkčí. Pokud visíte rostliny, můžete ručník zajistit gumičkou.

  6. 6
    Počkejte 10-14 dní, než česnek úplně vyschne. Nechte česnek uvnitř a na slunci. Nehýbejte ani nerušte česnek, dokud uschne. Před kontrolou žárovek počkejte alespoň 10 dní, abyste zjistili, zda je pokožka křehká a odlupuje se.
    • Česnek se suší, když jsou hřebíčky tvrdé a kůže na baňce je šupinatá a křehká.

Metoda 2 ze 3: dehydratace nasekaného česneku

  1. 1
    Odřízněte stonky a kůži cibulovin česneku. Nůžkami nebo nůžkami odstřihněte stonky každé cibulky. Poté vezměte první žárovku a odlepte vnější kůži. Pomocí nehtu propíchněte vnější kůži mezi hřebíčky nebo pomocí malého nože kůži roztrhněte, aniž byste hřebíček poškodili.
    • Pokud to děláte venku, vezměte česnek do kuchyně po odstranění vnější kůže z česnekových cibulí.
    • Možná budete muset dehydratovat česnek v několika dávkách, pokud sušíte velké množství česneku a nemáte velký dehydratátor.
  2. 2
    Oddělte a oloupejte jednotlivé hřebíčky, abyste odstranili kůži. Před sušením papírovým ručníkem nebo hadříkem si umyjte ruce mýdlem a vodou. Po odstranění vnějšího pláště ručně roztáhněte každou žárovku, abyste oddělili hřebíček. Potom prsty přitahujte každou délku kůže, dokud neodkryjete všechny hřebíčky. Položte hřebíček na čisté prkénko.
    • Po umytí si důkladně osušte ruce. Nechcete namočit česnek, když ho olupujete.

    Varianta: Alternativně můžete česnek částečně rozdrtit plochým předmětem, jako je krájecí deska nebo čepel nože, aby se většina kůže odtrhla. To usnadní proces loupání. Můžete rozdrtit některé ze svých hřebíčků, ale to opravdu nevadí, protože stejně budete krájet česnek.

    Můžete česnek sušit na chladnějším místě
    Pokud potřebujete, můžete česnek sušit na chladnějším místě, ale úplné vysušení bude trvat o něco déle.
  3. 3
    Plátek česnek na malé, 1/2 v (1,3 cm) kusů. S hřebíčkem odděleným na prkénku uchopte kuchařský nůž. Opatrně a pomalu řez každý hřebíček na 5-10 menší kousky, které jsou větší než 1/2 v (1,3 cm) na šířku. Pokračujte v krájení česneku, dokud nerozkrojíte každý hřebíček.
    • Svůj česnek můžete také nakrájet na menší kousky místo na plátky. Nakrájený česnek má tendenci sušit rovnoměrněji, ale pokud jsou vaše kousky extrémně malé, nemělo by to moc záležet.
  4. 4
    Rozetřete česnek přes misky dehydratátoru. Vyjměte tácky ze sušičky a položte je na pult. Poté rozložte plátky na zásobníky tak, aby každý plátek byl plochý a žádný plátek nepřekrýval jiný.
    • Zatímco to děláte, předehřejte dehydratátor jídla.
  5. 5
    Dehydratujte česnek při 46°C po dobu 6-8 hodin. Vnitřní teplota česneku nesmí překročit 60°C, proto česnek dehydratujte při 46°C. Nechejte česnek v dehydratátoru po dobu 6-8 hodin a vyjměte jej, jakmile jsou plátky křupavé, křehké a tvrdé. Jakmile plátky odstraníte, můžete je uložit, nakrájet na kostky nebo rozemlet na prášek pro skladování.

Metoda 3 ze 3: skladování sušeného česneku

  1. 1
    Oplette žárovky, abyste je uchovali po delší dobu. Rozložte 3 cibule vedle sebe tak, aby se stonky překrývaly. Omotejte stonky kolem sebe tak, že stonky 2-3krát protnete křížením, než stonky na místě provlečete provázkem. Přidejte 2–3 cibule nad původní cibulky a stonky navrstvte kolem sebe tak, že stonky omotáte a zavažte. Tento postup opakujte, dokud nepletete 8-12 žárovek. Svázejte zbývající stonky k sobě, aby byl cop opletený.
    • Zastřihněte všechny stonky, které trčí z vlasce pomocí nůžek nebo nůžek.
    • Tvrdý česnek se rozbije nebo zlomí, pokud se ho pokusíte splétat, pokud jste během jeho sušení nezabalili stonky vlhkým ručníkem.
  2. 2
    Zavěste cop na šňůru nebo háček ve vaší kuchyni po dobu 6-12 měsíců. Jakmile si cop zajistíte, pomocí posledního stonku nahoře jej spoutejte. Můžete uložit cop ve vaší kuchyni na háku nebo skříně úchytem, nebo použít řadu oblečení pro řetězec ji do vzduchu. Pletený česnek vydrží po zavěšení obvykle čerstvý po dobu 6–12 měsíců.

    Tip: Tento postup lze použít také k sušení česneku, ale je obvykle zbytečný, protože ponechání česneku odděleného zajistí, že každá cibule dostane dostatek vzduchu.

    Vezměte česnek do kuchyně po odstranění vnější kůže z česnekových cibulí
    Pokud to děláte venku, vezměte česnek do kuchyně po odstranění vnější kůže z česnekových cibulí.
  3. 3
    Cibule bez stopek skladujte při pokojové teplotě po dobu 4–6 měsíců. Pokud nechcete česnek pověsit, zastřihněte stonky cibulí pomocí nůžek nebo nůžek. Poté jednotlivé žárovky vložte do síťované tašky nebo je položte do misky na pultu. Pokud je česnek skladován na otevřeném místě, vydrží obvykle 4–6 měsíců.
    • Pokud je to možné, skladujte česnek v oblasti, kde je teplota obvykle 60-18°C (16-18°C). Pokud je to možné, chraňte česnek před přímým světlem.
  4. 4
    Uchovávejte nakrájený česnek ve vzduchotěsné nádobě po dobu 2-3 měsíců. Pokud jste česnek sušili v sušičce, vložte plátky dovnitř vzduchotěsné nádoby na skladování potravin. Zavřete nádobu a přitlačte ji podél okrajů víka, abyste se ujistili, že je nádoba zcela uzavřena. Nádobu nechte na pultu a česnek skladujte 2–3 měsíce při pokojové teplotě.
    • Pokud je to možné, skladujte česnek v oblasti vašeho domova, která se neohřívá na více než 60-18°C (16-18°C).
    • Omotejte tmavý ručník kolem obalu, aby byl česnek mimo přímé světlo.

Tipy

  • Česnek zakoupený v obchodě nemusíte sušit. Tyto žárovky již byly zpracovány a vysušeny.
  • Proces sušení, pokud se často označuje jako vytvrzování. Tyto dva výrazy jsou zaměnitelné a odkazují na stejnou věc.

Věci, které budete potřebovat

Sušení cibulovin česneku

  • Zednická lžíce
  • Nůžky nebo nůžky
  • Motouzy (volitelné)
  • Klec na rostliny nebo háček (volitelně)

Dehydratace nasekaného česneku

  • Mýdlo
  • Voda
  • Prkénko na krájení
  • Nůž

Skladování sušeného česneku

  • Motouz
  • Nůžky nebo nůžky
  • Síťovaná taška (volitelně)
  • Mísa (volitelně)
  • Vzduchotěsná nádoba na skladování potravin

Otázky a odpovědi

  • Mohu vařit s čerstvým česnekem přímo ze zahrady?
    Ano; má lepší chuť. Umyjte to.
  • Je nejlepší ohnout vrcholy před sklizní?
    Pěstuji pouze tvrdý česnek a zjišťuji, že když se několik týdnů před sklizní skláním přes stonky, dosáhnu trochu lepšího růstu velikosti cibule.
  • Koupil jsem litr sušeného česneku od farmářů. Jaký je nejlepší způsob skladování a jak dlouho vydrží?
    Pokud je to suchý mletý česnek, můžete si ho nechat a vařit s ním velmi dlouho. Nemělo by to ztratit chuť.
Nezodpovězené otázky
  • Mohu dehydratovat své dříve oloupané stroužky česneku zakoupené v obchodě, aniž bych je krájel nebo mlel?

Komentáře (4)

  • stanleyswaniaws
    Líbil se mi krok za krokem obrázky, které byly velmi užitečné. Dík!
  • jpowell
    Sušte na vzduchu v nylonové síťovině.
  • annaliseweber
    Konkrétní krok za krokem s obrázky.
  • dlouhyvitezslav
    Po vyléčení česneku odřízněte kořeny a stonky. Chtěli byste vědět, jak to splétat do dlouhé řady.

Přečtěte si také:

Související články
  1. Jak vařit kraba?
  2. Jak se naučit řezbářství ovoce a zeleniny?
  3. Jak nakrájet artyčoky?
  4. Jak skladovat melouny?
  5. Jak připravit tradiční mátovou omáčku?
  6. Jak konzervovat třešně?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail