Jak okořenit červenou měděnou pánev?

Pokud uvidíte kouř vystupovat z pánve před uplynutím 20 minut
Pokud uvidíte kouř vystupovat z pánve před uplynutím 20 minut, pokračujte a misku vyjměte.

Pokud jste fanouškem nepřilnavého nádobí, možná jste si právě koupili nebo uvažujete o koupi pánve z červené mědi. Tyto pánve jsou obzvláště oblíbené pro svou působivou schopnost zabránit ulpívání jídla během vaření. Než však použijete novou pánev, budete ji muset okořenit, aby byla co nejvíce nepřilnavá. Za tímto účelem naneste na pánev tenkou vrstvu oleje a poté ji zahřejte, aby byly vyplněny všechny malé póry na povrchu pánve.

Metoda 1 ze 2: koření na pánvi na sporáku

  1. 1
    Jemně umyjte pánev mýdlem a teplou vodou. Při čištění pánve buďte velmi jemní, pokud je zcela nová; drsné drhnutí by mohlo způsobit drobné oděrky na povrchu. Místo toho použijte měkký hadřík k jemnému napěnění mýdla do pánve. Než budete pokračovat, opláchněte pánev, abyste z ní odstranili veškeré mýdlo.
    • Je velmi důležité čistit nově zakoupené pánve, abyste se ujistili, že na nich nejsou žádné škodlivé chemikálie nebo látky.
  2. 2
    Osušte pánev a vložte do ní 1 lžíci (15 ml) oleje. Pomocí prstů nebo papírového ručníku rozetřete olej po celém vnitřním povrchu pánve. Jděte s rostlinným olejem, pokud ho máte, nebo se rozhodněte pro olej s vysokým bodem kouření. Pokud použijete příliš rychlý olej, může dojít k nechtěnému spálení pánve.
    • Příklady olejů s vysokým bodem kouření zahrnují arašídový olej, hroznový olej a řepkový olej. Olivový olej se zahřívá poměrně rychle, takže ho nepoužívejte k ochucení pánve.
  3. 3
    Nastavte hořák na střední teplotu a položte na něj naolejovanou pánev. Nemusíte čekat, až se hořák zahřeje na určitou teplotu; jednoduše na něj položte pánev, jakmile zapnete oheň. Střední ohřev je střední ohřev nastavený na varné desce.
    • Například pokud se číselník na vařiči pohybuje od 1 do 10, pak byste museli otočit číselník na 5, abyste jej nastavili na střední teplotu.
    Takže ho nepoužívejte k ochucení pánve
    Olivový olej se zahřívá poměrně rychle, takže ho nepoužívejte k ochucení pánve.
  4. 4
    Jakmile začne kouřit, vyjměte pánev z tepla a odložte ji stranou. To by nemělo trvat déle než 3-5 minut, než začne olej v pánvi kouřit. Při manipulaci s pánví používejte chňapky nebo tepelně odolné rukavice, abyste se nespálili.
    • Pokud se během ohřevu na pánvi začnou objevovat kaluže oleje, jemně je otočte, aby se rozbily.
    • Jakmile vyjmete pánev, nezapomeňte vypnout hořák.
  5. 5
    Nechte pánev vychladnout a počkejte, až olej zaschne. Je velmi důležité nechat rostlinný olej důkladně zaschnout, aby se vyplnily všechny drobné póry na povrchu pánve. Tento proces by měl trvat asi 15 minut.
    • Nechejte pánev vychladnout při pokojové teplotě. Nevkládejte do chladničky, protože by mohlo dojít k deformaci keramiky.
  6. 6
    K odstranění přebytečného oleje z pánve použijte papírové ručníky nebo měkký hadřík. Většina oleje bude po 15 minutách zaschlá, ale zbytek je třeba opatrně odstranit, jakmile je pánev vychladlá. Poté je pánev připravena k použití!

Metoda 2 ze 2: ohřev trouby pomocí trouby

  1. 1
    Předehřejte troubu na 149°C. Předehřátí trouby by mělo trvat 10-15 minut. Nedávejte pánev do trouby, dokud nebude úplně předehřátá.
    Pomocí prstů nebo papírového ručníku rozetřete olej po celém vnitřním povrchu pánve
    Pomocí prstů nebo papírového ručníku rozetřete olej po celém vnitřním povrchu pánve.
  2. 2
    K jemnému umytí pánve použijte teplou vodu a mýdlo. Napěňte mýdlo do pánve měkkým hadříkem, aniž byste příliš drhli. Buďte obzvláště opatrní, pokud je pánev zcela nová, protože byste mohli nechtěně způsobit drobné oděrky na povrchu. Po vyčištění celého povrchu nezapomeňte opláchnout veškeré mýdlo z pánve.
    • Čištění pánve také zajistí, že odstraníte všechny škodlivé chemikálie nebo látky, které se na ní mohou nacházet, pokud je zcela nová.
  3. 3
    Ujistěte se, že je pánev suchá a bez mýdla, poté přidejte 1 lžíci (15 ml) oleje. K naolejování pánve použijte rostlinný olej nebo jiný olej s vysokým bodem kouření. Rozetřete olej kolem prstů nebo papírového ručníku a ujistěte se, že jste ho rozložili po celém vnitřním povrchu pánve.
    • Příklady olejů s vysokým bodem kouření zahrnují arašídový olej, hroznový olej a řepkový olej.
    • Nepoužívejte příliš rychle zahřívající se olej, například olivový olej, protože by to mohlo způsobit nechtěné spálení pánve, místo aby ji ochucovalo.
  4. 4
    Vložte pánev do trouby a nechte ji 20 minut vařit. Nejlepších výsledků dosáhnete umístěním na střední rošt trouby. Pokud uvidíte kouř vystupovat z pánve před uplynutím 20 minut, pokračujte a misku vyjměte.
    • Pamatujte, že při použití této metody nemusíte vidět, jak z pánve vychází kouř, i když je pánev stále dostatečně ochucená.
    • Při vkládání pánve do trouby používejte chňapky, abyste se nepopálili.
    Než však použijete novou pánev
    Než však použijete novou pánev, budete ji muset okořenit, aby byla co nejvíce nepřilnavá.
  5. 5
    Po 20 minutách vyjměte pánev z trouby a nechte ji vychladnout. Během této doby olej, který nanesete na pánev, zaschne a vyplní drobné póry na povrchu pánve. Tento proces by měl trvat asi 15 minut.
    • Ujistěte se, že používáte kuchyňské rukavice bez prstů, abyste se nepopálili.
    • Nevkládejte pánev do chladničky, aby se ochladila, protože by to mohlo způsobit pokřivení keramiky. Místo toho nechte pánev při pokojové teplotě.
  6. 6
    Po vychladnutí otřete přebytečný olej z pánve. Před vařením budete muset odstranit veškerý olej, který na pánvi nevyschl po 15 minutách. Pak je připraven k použití!

Tipy

  • Chcete-li zachovat svou plnou účinnost, pánev alespoň jednou ročně dochuťte. Chcete-li však dosáhnout nejlepších výsledků, snažte se ji okořenit každé 3 měsíce.

Věci, které budete potřebovat

  • Rukavice bez prstů
  • Olej
  • Měkký hadřík
  • Papírové ručníky

Komentáře (2)

  • marketavrabcova
    Děkujeme za pěkné, snadné a konkrétní kroky k řešení katastrofy, kterou je třeba řešit již několik měsíců. Výrobci nedoporučují používat spreje na pánve, protože nejsou nutné pro nepřilnavou přípravu pokrmů. To, co vám neřeknou, je předsezónní pánve.
  • jitkajunkova
    Zapomněl jsem, jak ochucovat mé pánve. To byla rychlá připomínka. Děkuju.
Související články
  1. Jak čistit keramické pánve?
  2. Jak čistit teflon?
  3. Jak vyčistit měděná dna na hrncích a pánvích?
  4. Jak vyčistit mřížku?
  5. Jak vyčistit otvírák na konzervy?
  6. Jak ochutnat Wok?
Tento web používá cookies k analýze návštěvnosti a personalizaci reklam. Pokud stránky dál používáte, dáváte najevo, že s tím souhlasíte. Pro více informací navštivte naše Zásady ochrany osobních údajů.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail