Tento web používá cookies k analýze návštěvnosti a personalizaci reklam. Pokud stránky dál používáte, dáváte najevo, že s tím souhlasíte. Pro více informací navštivte naše Zásady ochrany osobních údajů.

Jak vařit krátká žebra?

Pro snadnou přípravu krátkých žeber předehřejte troubu na 149°C. Žebra dochuťte solí a pepřem, poté ho promíchejte s barbecue omáčkou a ujistěte se, že každý kousek je rovnoměrně obalen. Žebra zakryjte hliníkovou fólií a pečte 3 hodiny, nebo dokud maso nebude měkké a plně propečené. Poté fólii odstraňte a vařte dalších 30 minut. Ihned podávejte s kečupem, rančovým dresinkem nebo jinou omáčkou podle vašeho výběru. Další způsoby vaření krátkých žeber, včetně krátkých žeber pro lepší chuť a vlhkost, naleznete dále.

Včetně krátkých žeber pro lepší chuť a vlhkost
Více způsobů vaření krátkých žeber, včetně krátkých žeber pro lepší chuť a vlhkost, naleznete dále.

Ať už pořádáte sváteční večírek nebo krmíte menší dav, šťavnaté, jemné krátké žebra jsou zaručeným potěšením davu. V tomto článku si přečtěte tři recepty na krátká žebra zalévající ústa.

Složení

Krátká žebra s mrkví a celerem

  • 6 krátkých hovězích žeber, zbavených tuku
  • 0,25 šálku olivového oleje
  • 1,5 šálku nakrájené cibule
  • 4 šálky celeru nakrájeného na kostičky
  • 2 mrkev, oloupaná a nakrájená na velké kostičky
  • 1 malý fenykl, nakrájený na velké kostičky
  • 1 pórek, nakrájený na velké kostičky a očištěný
  • 3 stroužky česneku
  • 1 láhev (750 ml) vínová
  • Čerstvý rozmarýn
  • Čerstvý tymián
  • 6 šálků hovězího masa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • Sůl a pepř
Mohu vařit v žehličce krátká žebra
Mohu vařit v žehličce krátká žebra?

Porce: 6 | Celkový čas: 3 hodiny a 10 minut

Dušená krátká žebra

  • 6 krátkých žeber vykostěných
  • Extra panenský olivový olej
  • 1 velká cibule, nakrájená na plátky
  • 2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
  • 2 mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, rozbité
  • 1,5 šálku rajčatové pasty
  • 2-3 šálky vydatného červeného vína
  • 2 šálky vody
  • 1 svazek čerstvého tymiánu
  • 2 bobkové listy
Přidejte krátká žebra
Přidejte krátká žebra a vařte 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud maso nezhnědne.

Porce: 8 | Celkový čas: 4 hodiny

Grilovaná krátká žebra

  • 2 kg vykostěných hovězích krátkých žeber nakrájených na plátky 7,60 cm
  • 0,67 šálku hnědého cukru
  • 1 čajová lžička papriky
  • 0,5 lžičky česneku v prášku
  • 1 lžíce bílého octa
  • 0,5 lžičky sušeného tymiánu
  • 0,67 šálku kečupu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 lžíce worcesterské omáčky
  • Sůl a pepř

Porce: 6 | Celkový čas: 3 hodiny a 10 minut

Metoda 1 ze 3: krátká žebra s mrkví a celerem

  1. 1
    Předehřejte troubu na 204°C. Krátká žebra dejte na plech, dochuťte solí a pepřem a pečte v troubě 15 minut. Vyjměte žebra z trouby a poté teplotu trouby snižte na 149°C.
  2. 2
    Zahřejte olivový olej ve velké holandské troubě. Přidejte cibuli, celer, fenykl, pórek a mrkev a za občasného míchání vařte na mírném ohni asi 20 minut.
  3. 3
    Přidejte česnek a pokračujte v vaření zeleniny po dobu 2 minut. Nalijte víno do hrnce, přiveďte směs k varu a vařte na silném ohni asi 10 minut.
    • Kapalina by měla být snížena na polovinu.
  4. 4
    Vložte pečená žebra do hrnce spolu s rozmarýnem, tymiánem, solí a pepřem. Přidejte hovězí vývar a hnědý cukr a vařte na vysokém ohni.
    • Rozmarýn a tymián svázat kuchyňskou šňůrkou, aby je bylo možné později snadno odstranit.
  5. 5
    Hrnce přikryjte a pečte v troubě 2 hodiny, nebo dokud maso nezměkne. Vyjměte žebra z hrnce a odložte je stranou. Odstraňte bylinky a zeleninu vařte na středním ohni po dobu 20 minut. Vložte žebra zpět do hrnce a zahřejte.
  6. 6
    Žebra podávejte se zeleninou a omáčkou. Pokud jste dost starí, vychutnejte si toto jídlo se sklenkou Cabernet Sauvignon nebo jiným červeným vínem.

Metoda 2 ze 3: dušená krátká žebra

  1. 1
    Každé krátké žebro dochuťte solí a pepřem. Velký hrnec natřete olivovým olejem a položte na vysokou teplotu. Přidejte krátká žebra a vařte 2-3 minuty z každé strany, nebo dokud maso nezhnědne.
  2. 2
    Předehřejte troubu na 191°C. Vložte zeleninu a česnek do kuchyňského robotu a pyré, dokud směs nevytvoří hustou pastu.
  3. 3
    Sejměte žebra z pánve a odložte stranou. Vypusťte tuk z pánve a poté potřete dno pánve čerstvým olejem. Přidejte přidanou zeleninu a vařte asi 5-7 minut, nebo dokud nezhnědne.
    • Během vaření zeleniny občas seškrábněte dno pánve.
  4. 4
    Přidejte rajčatovou pastu a vařte, dokud nezhnědne (asi 4 až 5 minut). Nalijte víno, oškrábejte dno pánve a snižte teplotu. Vařte na mírném ohni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
  5. 5
    Vložte krátká žebra do pánve a přidejte 2 šálky vody. Voda by měla téměř úplně zakrýt maso. Přidejte tymián a bobkové listy, zakryjte pánev a vařte v předehřáté troubě po dobu 3 hodin.
    • Maso pravidelně kontrolujte a v případě potřeby přidejte více vody. V polovině žebra otočte.
  6. 6
    Sejměte víko a nechte maso vařit odkryté posledních 20 minut. To umožní, aby maso zhnědlo a omáčka se snížila.
  7. 7
    Hrnec vyjměte z trouby a ihned podávejte. Nalijte dusnou tekutinu na maso, abyste získali větší chuť a vlhkost. Pokud je to žádoucí, dozdobte petrželkou a pokud jste dost starý, spárujte se sklenicí bohatého červeného vína.

Metoda 3 ze 3: grilovaná krátká žebra

  1. 1
    Předehřejte troubu na 149°C. Žebra dochuťte solí a pepřem a naaranžujte je na velký plech.
  2. 2
    Smíchejte cukr, papriku, česnekový prášek, ocet, kečup, hořčici, worcesterskou omáčku a tymián v malé misce. Směs promíchejte a poté promíchejte žebry a ujistěte se, že každý kousek je rovnoměrně potažen.
  3. 3
    Žebra zakryjte hliníkovou fólií a pečte asi 3 hodiny. Maso by mělo být jemné a plně dovařené.
  4. 4
    Odstraňte fólii a nechte maso vařit odkryté posledních 30 minut. To umožní, aby vrcholy zhnědly.
  5. 5
    Ihned podávejte. Zvažte podávání s rančovým dresinkem, kečupem nebo jinou omáčkou.

Věci, které budete potřebovat

Krátká žebra s mrkví a celerem

  • holandská trouba
  • Pečící papír

Dušená krátká žebra

  • Velký hrnec
  • Kuchyňský robot

Grilovaná krátká žebra

  • Pečící papír
  • Hliníková fólie

Otázky a odpovědi

  • Mohu vařit v žehličce krátká žebra?
    Ano, ale pomalé vaření chutná lépe.
  • Mohu vařit krátká žebra?
    Krátká žebra lze vařit. Už jsem je vařil asi tři hodiny a maso přišlo přímo z kosti.

Komentáře (1)

  • daniel20
    Řídil jsem se pokyny, jak to říkalo, až na to, že jsem je nechal pohromadě, dokud nebyly téměř uvařené, a potom jsem každé žebro odřezal od stojanu. Prst lízá dobře.

Přečtěte si také:

Související články
  1. Jak koupit hovězí žebra?
  2. Jak postavit venkovní grilování?
  3. Jak vyčistit topné těleso v grilu?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail