Tento web používá cookies k analýze návštěvnosti a personalizaci reklam. Pokud stránky dál používáte, dáváte najevo, že s tím souhlasíte. Pro více informací navštivte naše Zásady ochrany osobních údajů.

Jak vařit vejce?

Chcete-li vejce napařit, začněte naplněním hrnce 1,30 cm vody. Poté nádobu přikryjte a vodu přiveďte k varu na varné desce na vysokou teplotu. Dále vložte do hrnce vejce, vložte zpět kryt a snižte teplotu na středně vysokou. Nakonec vařte vejce v páře po dobu 6 minut, pokud ho chcete vařit na měkko, nebo 12 minut, pokud ho chcete vařit na tvrdo. Pokud se chcete dozvědět, jak napařit vejce v koši na páru nebo v Instant Potu, čtěte dále!

Můžete napařit jedno vejce na snídani nebo na rychlé občerstvení
Můžete napařit jedno vejce na snídani nebo na rychlé občerstvení, nebo napařit spoustu vajec, abyste je měli po ruce.

Stejně jako vroucí voda je i vaření vajíčka samozřejmostí. Pokud jste jako většina lidí, vaříte vejce takto v hrnci s vroucí vodou a po dokončení je necháte vychladnout. Ale když se pokusíte odloupnout skořápku, po cestě obvykle ztratíte kousky vaječného bílku. Mohli byste dokonce skončit odloupnutím většiny vaječného bílku, což vede k chaotickému zobrazení na talíři. Vaření v páře je skvělý způsob, jak zajistit, aby skořápka snadno vyklouzla a nechala vám perfektní měkké nebo tvrdé vajíčko, které si budete moci vždy užít.

Metoda 1 ze 3: Napařování vajíčka v parním koši

  1. 1
    Přidá se asi 1/2 palce (1,3 cm) vody do hrnce. Umístění hrnce pod dřez je nejjednodušší způsob, jak získat potřebné množství vody. Můžete také dát trochu vody do džbánu a nalít ji do hrnce.
    • Pamatujte, že voda vůbec nemusí pokrývat vaše vejce. K vytvoření páry uvnitř hrnce potřebujete jen dostatek vody.
    • Je to naprosto OK oční bulvy 1/2 palce (1,3 cm) s vodou. Mírně více nebo o něco méně proces napařování neublíží.
    • Kovový cedník funguje stejně jako koš parníku.
  2. 2
    Zapněte kamna na vysokou teplotu a ohřejte vodu. Začněte tím, že na hrnec umístíte pokličku. Poté položte hrnec na sporák. Budete potřebovat správné víko hrnce, který používáte k udržení páry uvnitř. To je pro úspěch v páře vajec zásadní.
    • Po několika minutách můžete víko hrnce sejmout, abyste se ujistili, že voda vaří a vytváří hodně páry.
  3. 3
    Naplňte svůj kovový koš parníku vejci. Jedno vejce můžete opatrně vložit do košíku parníku nebo tolik, kolik se do něj vejde. Můžete napařit jedno vejce na snídani nebo na rychlé občerstvení nebo napařit spoustu vajec, abyste je měli po ruce.
    • Trochu vody viditelné na dně vašeho parního koše nebude rušit vaření vašich vajec.
  4. 4
    Vložte parní koš do hrnce. Poté dejte víko zpět na hrnec, abyste udrželi páru. Snižte teplotu na střední teplotu, aby vaše voda nevyschla.
    • Pokud se obáváte, že pára může být příliš horká, zvažte, že si při spouštění parního koše nebo cedníku do hrnce dáte pár rukavic na ochranu rukou a dolních paží.
  5. 5
    Nastavte časovač na 6-12 minut. Časovač byste měli nastavit na 6 minut pro měkký var a 12 minut pro tvrdý var. Svůj čas v páře můžete sledovat sledováním vašich kuchyňských hodin. V ideálním případě je dobré použít časovač s budíkem, pro případ, že byste byli vyrušeni.
    • V tomto okamžiku se chcete spolehnout na svůj časovač a vyhnout se otevření hrnce, abyste zkontrolovali vejce.
    • Vypustění páry, když jsou vejce v hrnci, může narušit proces vaření v páře.
  6. 6
    Vyjměte vejce z hrnce, aby vychladlo. Vložte vejce do misky se studenou vodou. Pokud chcete, aby vaše vejce bylo studené, můžete si připravit koupel z kostek ledu a vody. Chlazení vajec zastaví proces vaření a zabrání tomu, aby se vaječný žloutek zhoršil, než chcete.
    • Vejce byste měli dostatečně ochladit, aby se oloupala, aniž byste si popálili prsty.
  7. 7
    Odstraňte skořápku. Začněte jemným poklepáním na napařené vejce na desce. Poté zasuňte palec pod trhlinu a švihněte nahoru. Tím se uvolní skořápka a usnadní se vzlet.
    • Jednou rukou můžete odstranit skořápku správně napařeného vejce.
    • Vaječný bílek by měl být dokonale hladký a bez rýh.
    • Podávejte studené dušené vejce jako přísadu do salátu nebo teplé dušené vejce vedle kousku máslového toastu.
    • Napařená vejce uchovávejte v chladničce až 5 dní.
Chcete-li vejce napařit
Chcete-li vejce napařit, začněte naplněním hrnce 1,30 cm vody.

Metoda 2 ze 3: Napařování vajíčka bez parního koše

  1. 1
    Vařte malé množství vody v hrnci. Pomocí vodítka změřte svůj prst tak, abyste dosáhli až ke spodní části nehtů. Zakryjte hrnec víkem. Poté zapněte kamna na vysokou teplotu a položte hrnec na kamna. Přiveďte vodu k rychlému varu.
    • Dobrou zprávou je, že nemusíte chodit kupovat parní koš na vaření vajec, pokud ho nemáte.
    • Umístění vajec do páry, nikoli do studené vody, umožňuje dosáhnout větší přesnosti, pokud jde o nastavení doby vaření.
    • Nezapomeňte udržovat hrnec na sporáku po celou dobu vaření v páře nad teplotou.
  2. 2
    Sejměte víko a vložte své vejce do hrnce. Pomocí této metody můžete v hrnci napařovat tolik vajec, kolik chcete. Můžete například napařit jedno vejce nebo dokonce tucet. Počet vajec, která napařujete najednou, závisí na velikosti hrnce.
    • Nedělejte si starosti - vroucí voda, která se dotýká jedné strany vajíčka, nezmění fungování páry.
  3. 3
    Umístěte víko zpět na hrnec, aby se vajíčko napařilo. Tyto řádně uzavřeným víkem, zajišťuje, že hrnec naplní párou, která je nezbytná pro dokonalé vaření. Správně umístěné víko také umožňuje přesnější časy vaření.
    • V tomto okamžiku můžete snížit teplotu pod hrncem na středně vysokou. To zabrání tomu, aby se voda úplně odpařila, než dokončíte napařování vajíčka.
  4. 4
    Nastavte časovač přibližně na 6-12 minut. Můžete použít stejné množství času, jako byste použili parní koš - asi 6 minut na měkké vaření a asi 12 minut na tvrdé vaření. Když časovač zhasne, vypněte kamna.
    • Použijte časovač, který budete slyšet. Například časovač na vašem mobilním telefonu nemusí být dostatečně hlasitý, zvláště pokud jste snížili hlasitost.
  5. 5
    Spusťte studenou vodu do mixovací nádoby a ochlaďte vajíčka. Vložte vařená vejce do misky. Pokud chcete, aby vaše vejce byla spíše studená než chladná, můžete do vody přidat kostky ledu. Umístění vajec do studené vody zastaví proces vaření.
    • Protože pára je tak horká, zapomenutí okamžitě zastavit proces vaření může mít za následek tvrdá, gumová vejce.
    • Chlazení vajec po vaření v páře také usnadňuje jejich loupání a podávání hned po uvaření.
Jak napařit vejce v koši na páru nebo v Instant Potu
Pokud se chcete dozvědět, jak napařit vejce v koši na páru nebo v Instant Potu, čtěte dále!

Metoda 3 ze 3: Napařování vajíčka v instantní nádobě

  1. 1
    Nalijte 1 šálek (240 ml) vody na dno vaší okamžité nádoby. K aktivaci funkce tlaku v hrnci potřebujete alespoň tolik vody. Instant pot funguje jako tlakový hrnec. Přesnost, s jakou používá páru k vaření jídla, zajišťuje řádně napařená vejce za krátkou dobu.
    • Před napařováním vajíček se ujistěte, že je váš Instant Pot zapojen.
  2. 2
    Vložte kovový koš do spodní části okamžitého hrnce. Kovový koš nazývaný trivet vypadá jako košík na paru. Poté naplňte kovový koš vejci. Stejně jako u jiných metod napařování vajec nezáleží na tom, jestli se vajec dotkne trochu vody.
    • Můžete nahromadit tolik vajec, kolik se vejde do vašeho okamžitého hrnce.
  3. 3
    Zavřete svůj okamžitý hrnec a zapečetěte ho, aby se vařilo vaše vejce. Vyberte funkci páry z předního panelu hrnce. Také nastavte časovač na panelu. Vyberte 3 minuty na vejce vařená na měkko a 6 minut na vejce vařená na tvrdo.
    • Zvažte experimentování v doporučených časových intervalech vaření v páře, abyste získali vejce, které vyhovuje vašemu chuti. Například můžete zjistit, že nastavení časovače na 4 minuty nebo dokonce 7 minut má za následek vejce, které je pro vás ideální.
    • Během čekání, až se vajíčka budou vařit, přidejte do misky vodu, aby se proces vaření zastavil. A pokud chcete, aby vaše vejce byla vychlazená, nezapomeňte přidat kostky ledu.
  4. 4
    Vyjměte vařené vejce z okamžitého hrnce. Když časovač zhasne a hrnec se přepne do režimu „Keep Warm“, uvolněte tlak nastavením hrnce na odvětrávání. Jakmile se pára uvolní, můžete hrnec otevřít. Vložte vejce do studené nebo ledové vody, aby se proces vaření zastavil.
    • Vejce můžete nechat v okamžitém hrnci v režimu Keep Warm. Mějte na paměti, že pokračují v vaření, což možná nebudete chtít, v závislosti na tom, jak měkké nebo tvrdé máte vajíčko rádi.
Nakonec vařte vejce v páře po dobu 6 minut
Nakonec vařte vejce v páře po dobu 6 minut, pokud chcete vařit na měkko, nebo 12 minut, pokud ho chcete vařit na tvrdo.

Tipy

  • K napařování vajec můžete také použít bambusový parník. Přidat 1/2 palce (1,3 cm) vody na dno pánve, a přivést ji k varu. Naplňte bambusový parník vejci a zakryjte ho víkem. Poté napařovač položte na požadovanou dobu na vodu podle toho, jak měkká nebo tvrdá vajíčka chcete mít. Vejce ochlaďte pod tekoucí vodou nebo v ledové lázni.
  • Zvažte použití smaltovaného litinového hrnce k vaření vajec. Kromě rovnoměrného vaření, pro které je známá litina, váha poklice zaručuje, že při vaření vajíček neuniká žádná pára.

Varování

  • Po vypnutí časovače nenechávejte vajíčka v páře. Okamžitě je ochlaďte, aby nedošlo k převarení jemné bílé a žloutky.
  • Abyste se vyhnuli popálení, vložte vejce opatrně do hrnce, zvláště když se vaří na sporáku. Zvažte vyhrnutí rukávů, aby vám nepřekážely.

Věci, které budete potřebovat

  • Kastrol nebo hrnec s víkem
  • Kovový napařovací koš
  • Kovový cedník, volitelně
  • Bambusový parník, volitelně
  • Instant Pot, volitelný
  • Časovač vaření
Související články
  1. Jak chléb skladovat?
  2. Jak vařit brokolici bez parníku?
  3. Jak zmrazit banány?
  4. Jak zmrazit zelené papriky?
  5. Jak zmrazit maso?
  6. Jak zmrazit zelené fazole?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail